diumenge, 14 de febrer del 2016

Mini pastissos de xocolata



Per Sant Valentí, els vents aquí







A casa no celebrem Sant Valentí. Ens agraden més les roses i els llibres de Sant Jordi i  l'alegria de la primavera ben colorida amb el roig i groc de les senyeres que pengen per la ciutat. Però al febrer,  ja unes setmanes abans del dia 14, hi ha un autèntic bombardeig de cors rojos i apassionats als aparadors de les botigues, amb articles de tota mena que prenen aquesta forma i que ens conviden a comprar i regalar.

A casa teníem aquests motlles en forma de cor que ens van portar els Reis i nosaltres els hem aprofitat per a fer uns pastissets de xocolata coberts amb melmelada de figues i més xocolata. Com aquest any Sant Valentí cau en diumenge,  hem aprofitat per estrenar els motlles amb forma de cor i gaudir d'un deliciós pastís de xocolata.





Per 6 pastissets individuals:

125 grams de xocolata negra per fondre 
125 grams de mantega a temperatura ambient
125 grams de sucre
3 cullerades de llet
80 grams de farina
3 ous
1/2 sobre de llevat químic
mantega per untar el motlle

Per al farcit:

1/2 pot de melmelada de figues o del sabor que ens agradi (250 grams)

Per la cobertura:

125 grams de xocolata negra per fondre
20  grams de mantega
Perles o altres tipus de decoració al gust

Amb Thermomix:

Escalfem el forn a 180 graus

Posem la papallona al vas de la Thermomix, hi posem els ous i el sucre i programem 6 minuts, 37 graus, velocitat 4. A l'acabar, tornem a programar el mateix temps i velocitat però sense temperatura.

Mentrestant, fonem la xocolata al microones en intervals de 30 segons fins que veiem que ha fos més o menys la meitat. Remenem i anem fonent la resta de la xocolata. Afegim la mantega i anem remenant fins que la mescla esdevingui uniforme. Si cal, posem 10 o 20 segons al microones.

Quant tinguem la crema dels ous i el sucre llesta, hi afegim la llet, la xocolata desfeta i la farina tamisada i barrejada amb el llevat. Programem 6 segons, velocitat 3. Acabem d'integrar els ingredients suaument amb l'espàtula.

Repartim la massa en els motlles fins cobrir 2/3 parts de la seva capacitat i posem al forn durant uns 25-30 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Traiem els pastissets del forn i deixem refredar.

Quan els pastissets siguin freds, cobrim generosament la seva superfície amb la melmelada, escampant-la bé amb una cullera. Posem uns minuts a la nevera per a que la melmelada agafi consistència i sigui més fàcil cobrir-la amb la xocolata.

Per la cobertura de xocolata, fonem aquesta al microones en intervals de 30 segons. Quan hi hagi més o menys la meitat fosa, hi afegim la mantega i anem remenant fins que aconseguim que tota la xocolata quedi fosa. Si cal, posem uns pocs segons al microones i seguim remenant. Anem abocant la xocolata pel damunt dels pastissets. Deixem refredar uns minuts i acabem de decorar amb les perles.






A la manera tradicional:

Escalfem el forn a 180 graus

Batem els ous amb el sucre fins que agafin una consistència espumosa i blanquegin.

A continuació, fonem la xocolata al microones en intervals de 30 segons fins que veiem que ha fos més o menys la meitat. Remenem i anem fonent la resta de la xocolata. Afegim la mantega i anem remenant fins que la mescla esdevingui uniforme. Si cal, posem 10 o 20 segons al microones.

Quant tinguem la crema dels ous i el sucre llesta, hi afegim la llet, la xocolata desfeta i la farina tamisada i barrejada amb el llevat. Barregem suaument fins que tots els ingredients quedin ben integrats.

Repartim la massa en els motlles fins cobrir 2/3 parts de la seva capacitat i posem al forn durant uns 25-30 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Traiem els pastissets del forn i deixem refredar.

Quan els pastissets siguin freds, cobrim generosament la seva superfície amb la melmelada, escampant-la bé amb una cullera. Posem uns minuts a la nevera per a que la melmelada agafi consistència i sigui més fàcil cobrir-la amb la xocolata.

Per la cobertura de xocolata, fonem aquesta al microones en intervals de 30 segons. Quan hi hagi més o menys la meitat fosa, hi afegim la mantega i anem remenant fins que aconseguim que tota la xocolata quedi fosa. Si cal, posem uns pocs segons al microones i seguim remenant. Anem abocant la xocolata pel damunt dels pastissets. Deixem refredar uns minuts i acabem de decorar amb les perles.


diumenge, 7 de febrer del 2016

Pasta (strozappretti) amb salsa de calamars



Per carnaval, tot s'hi val






Aquesta salsa té l'avantatge que es pot deixar mig preparada i es pot anar consumint durant la setmana, amb pasta o arròs. En aquest cas, hem triat uns strozzapretti, un tipus de pasta   allargat i enrotllat sobre sí mateix, semblant als cavatelli, i que es podria traduir com "escanya capellans". Sembla que una de les versions de l'origen del nom té a veure amb capellans massa gormands que menjarien tan àvidament la pasta que haurien estat a punt d'escanyar-se.

Ens va fer gràcia trobar aquest punt d'"anticlericalisme" a la cuina italiana, cosa que ens fa recordar alguns noms de menjar nostres que també són irreverents amb l'església. En el nostre cas, unim la part irreverent amb les ganes de menjar, com la grana de capellà, els macarrons de frare i els del cardenal o el mató de monja. I també tenim una irresistible tendència a unir el  menjar amb l'escatologia, com els deliciosos pets de monja, o les prunes de colló de frare que trobem a l'horta i per Nadal ens mengem ben contents tot allò que "caga" el tronc (ja em perdonareu el to d'avui... És carnaval i tot s'hi val).


Per 5 persones:

500 grams de pasta

1.200 grams de calamars, nets i tallats a trossos i la seva tinta (jo vaig usar la de 3 calamars)

300 grams de ceba

100 grams de vi blanc

300 grams de tomata natural

Oli d'oliva

Pebre negre mòlt

Julivert picat





Amb Thermomix:

Posem la ceba tallada a quarts al vas de la Thermomix i piquem 10 segons, velocitat 5. Hi afegim l'oli d'oliva (uns 35 grams) i programem 7 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.

A continuació, hi posem els calamars i programem 10 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera. No hi posem el cubilet, per deixar evaporar el líquid que treguin els calamars.

Hi afegim el vi i programem 5 minuts a la mateixa velocitat i temperatura i gir a l'esquerra, també sense el cubilet.

Mentrestant, bullim la pasta el temps exacte que ens marqui el fabricant al paquet.

Finalment, hi posem la tomata, el julivert, el pebre i la sal i tornem a programar 10 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera. Per evitar que esquitxi la tomata, hi posem al damunt el cistellet, que deixarà que evaporin els líquids. Aboquem la salsa en una cassola ampla on hi càpiga la pasta.

Escorrem la pasta i l'aboquem a la cassola amb la salsa. Deixem coure uns 2 o 3 minuts. Servim immediatament.

Aquesta salsa es pot preparar amb antelació i se'n pot fer per més d'una menjada. Queda molt bona amb pasta i també acompanyada amb arròs blanc i una amanida.


A la manera tradicional:

Piquem la ceba ben fina i la posem a sofregir uns minuts, fins que comenci a estar transparent. 

A continuació, hi posem els calamars i deixem fer, amb la cassola destapada, fins que s'hagi evaporat el líquid. Llavors hi afegim el vi i deixem uns minuts fins que evapori l'alcohol.

Incorporem la tomata i el julivert i salpebrem. Deixem coure fins que la tomata canviï de color i hi afegim la tinta. Tapem i deixem coure uns 10 minuts més. Rectifiquem de sal i pebre, si cal. 

Mentrestant, bullim la pasta el temps exacte que ens marqui el fabricant al paquet.

Escorrem la pasta i l'aboquem a la cassola amb la salsa. Deixem coure uns 2 o 3 minuts. Servim immediatament.






dimarts, 2 de febrer del 2016

Cookies de m&m's per al tercer aniversari




Lo que no es paga amb berenades es paga amb besades










Doncs sí, avui ja fa tres anys de la primera publicació al blog, Déu n'hi do! I l'hem volgut celebrar amb un post força festiu: unes cookies de m&m's que vam fer una tarda de dissabte entre grans i petits: la Vica, el Nil i el Pau. Va ser una tarda molt divertida que va acabar amb un berenar deliciós. No cal dir que les galetes van volar en un instant (hi havia més gent per casa, tots grans, que també hi van contribuir). Tampoc hi va haver temps per fer cap fotografia que no fos amb el mòbil i de pressa i corrent entre mossegada i mossegada. Impossible fer-los esperar amb la safata de galetes davant de la càmera!

La recepta, que hem fet amb una mica menys de sucre,  és de Joy of Baking, que també presenta un video del procés d'elaboració i enfornat. Són unes cookies molt saboroses- quan mossegues un m&m's amb la barreja del sabor de la mantega i la vainilla de la galeta és brutal-, creixen força al forn i amb una galeta es pot dir que ja has berenat. I als nens els encanta trobar-se aquests puntets de colors pel damunt. No deixeu de provar-les.



Per 15 galetes grans:

260 grams de farina (dues tasses)

1 1/4 culleradetes (teaspoon) de llevat químic

1/4 culleradeta de sal

170 grams de mantega a temperatura ambient

120 grams de sucre blanc (130 a la recepta original)

80 grams de sucre morè (140 a la recepta original)

Un ou L

Un rovell d'ou L

1 1/2 culleradetes  d'extracte de vainilla

200 grams de m&m's o Lacasitos (no els gastareu tots a les galetes, però desapareixeran segur al llarg de la tarda)





Escalfem el forn a 180 graus.

En un bol, barregem la farina, el llevat químic i la sal.

Batem la mantega i el sucre (jo amb la KA) fins que quedi una crema suau, uns 2 o 3 minuts. Afegim l'ou i el rovell i seguim batent fins que quedin ben integrats. Incorporem l'extracte de vainilla.

Anem incorporant la mescla de farina i barregem fins que estigui tota incorporada. Si queda massa tova, deixem uns minuts a la nevera.

Amb una cullera de servir gelats, agafem porcions de la massa i les posem en una safata coberta amb paper de forn. Hem de deixar força espai entre cada galeta perquè creixeran molt a l'ample.

Amb el palmell de la mà, aixafem una mica cada bola i decorem amb els m&m, pressionant suaument damunt la galeta. Els hem de posar ben junts, perquè després ja quedaran ben separats al créixer la galeta.

Enfornem durant uns 14-16 minuts fins que veiem que les vores canvien de color. Traiem del forn i deixem uns minuts a la safata. Després, deixem refredar totalment damunt d'una reixeta.