dijous, 26 de juny de 2014

Coca de recapte




Tantes boques, tantes coques









La nit de Sant Joan, apart de la coca dolça, a Lleida ens agrada menjar coca de recapte. Un sopar monotemàtic, amb coques salades i dolces, però totes ben bones. Aquesta és la coca que vaig preparar i que, tot sigui dit, va durar menys de 10 minuts a taula. La coca de recapte se sol fer amb verdures escalivades, però en aquest cas l'hem feta amb verdures fresques de l'hort. I la massa té truc: la recepta, adaptada del llibre Cuida tu salud de Thermomix, té menys quantitat d'oli del que duu l'original i, a més, per fer la massa de la coca s'utilitza l'oli sobrant de picar les verdures. Així, la massa n'agafa encara més el sabor i, de pas, aprofitem bé tots els ingredients. Pel damunt hi hem posat unes anxoves, però qualsevol altre tipus de "tall" ens anirà bé: tonyina, llonganissa, salmó fumat, .... Un sopar d'estiu saborós i ben ràpid de fer.









Per una coca de la mida d'una safata de forn:

Per el farcit:

100 grams de pebrot roig

100 grams de pebrot verd

100 grams de ceba

100 grams de carabassó

70 grams d'oli d'oliva

2 cullerades de postres de sal

Una cullerada de pebre roig de la Vera


Per la massa:

L'oli sobrant de picar les verdures més la quantitat que calgui fins fer els 100 grams (a la recepta original s'utilitza 50 grams d'oli "nou" i 50 grams de llard, però no sóc gaire amant del llard)

100 grams d'aigua

20 grams de llevat fresc de forner

300 grams de farina de força

Una cullerada de postres de sal

Un pessic de sucre








A la manera tradicional:

Tallem les verdures a trossos i les piquem amb la picadora, juntament amb l'oli, la sal i el pebre roig; si no tenim picadora, les piquem ben menudes a mà i les barregem amb l'oli, la sal i el pebre roig.

Posem aquesta mescla en una escorredora amb un plat a sota  i deixem que vagi colant el suc de les verdures, que quedarà barrejat amb l'oli i el pebre roig. Deixem que les verdures vagin escorrent durant una estona (15-30 minuts)

Escalfem el forn a 200 graus.

En un bol, hi posem la farina, la sal  i el sucre formant un volcà. Al mig hi posem l'oli de les verdures i una mica més fins arribar als 100 grams. Anem barrejant amb la farina i hi anem incorporant el llevat desfet amb l'aigua, que posarem tèbia de l'aixeta. Pastem fins aconseguir una massa homogènia.

Amb un corró, estirem aquesta massa ben fina damunt de paper de forn, donant-li la forma de la safata on la col·locarem.

Hi escampem les verdures picades pel damunt.

Deixem reposar la coca uns 15 minuts.

Enfornem durant uns 20 minuts, o fins que veiem les vores daurades.

Traiem del forn, passem a una reixeta i retirem el paper de sota. Deixem refredar totalment.

Un cop freda, podem guarnir amb anxoves, tonyina, salmó..... Si la volem fer amb llonganissa, en canvi, repartim pel damunt de la coca els talls de llonganissa crua abans d'enfornar.










Preparació amb Thermomix:

Posem les verdures a trossos grans dins del vas de la Thermomix amb l'oli, la sal i el pebre roig i piquem 3 segons, velocitat 4. Si volem les verdures més picades, tornem a repetir l'operació.

Traiem aquesta mescla i la passem a una escorredora amb un plat a sota, perquè reculli el suc de les verdures i l'oli sobrant. Deixem escórrer entre 15 i 30 minuts.

Escalfem el forn a 200 graus.

Posem al vas l'oli de les verdures i la quantitat necessària d'oli nou fins arribar als 100 grams. Afegim l'aigua i programem 1 minut, 37 graus, velocitat 2.

Incorporem el llevat, la farina, la sal i el sucre i barregem 30 segons, velocitat 6.

Amb un corró, estirem aquesta massa ben fina damunt de paper de forn, donant-li la forma de la safata on la col·locarem.

Hi escampem les verdures picades pel damunt.

Deixem reposar la coca uns 15 minuts.

Enfornem durant uns 20 minuts, o fins que veiem les vores daurades.

Traiem del forn, passem a una reixeta i retirem el paper de sota. Deixem refredar totalment.

Un cop freda, podem guarnir amb anxoves, tonyina, salmó..... Si la volem fer amb llonganissa, en canvi, repartim pel damunt de la coca els talls de llonganissa crus abans d'enfornar.








21 comentaris:

  1. Que bona la coca de recapte! Tal i com expliques que has fet la massa amb l'oli de les verdures ha de ser boníssima! Que bé que vareu sopar la nit se Sant Joan! La meva sogra que és de Ponts la fa amb les verdures escalivades, botifarra ben picant i arengada, a mi el tall que més m'agrada és el de l'arengada! I per veure queda la mar de ve un porró amb cava ben fresquet, un sopar 100% d'estiu i de festa! Quina casualitat, jo vaig fer una semblant per portar un dia a la feina, justament la publico demá... Però la massa no me la vaig treballar tan com tu... la meva és comprada! jejejej Un petó Chus maca!

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ep, això del porró amb cava ben fresquet m'ho apunto, segur que està boníssim! Petons.

      Elimina
  2. Un maniar de dioses, a mi también prefiero el aceite para las masas por regla general.Gracias y buenas tardes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí, teniendo un aceite tan bueno como el de oliva no me apetece cocinar con grasas animales. Besos.

      Elimina
  3. Esto esta buenísimo, me gusta mucho, y algunas veces la hago aunque no tan buena como la tuya.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rosa, seguro que las cocas que tú haces son deliciosas! Besos, guapa.

      Elimina
  4. Ohhh quin goig!!!
    Junt amb les pizzes, les coques salades son uns del meus menjars preferits.
    Ben cert es que aquesta amb hortalisses fresques i poc oi, deu agafar un gust sa i natural que junt amb el toc saladet de les anxoves faran disfrutar als qui teniu el goig de tastarla.
    BON CAP DE SETMANA BONICA, A GAUDIR DE LES VOSTRES COQUES!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, menjar una coca amb recapte de casa té el seu encant..... i està boníssima. Bon cap de setmana, maca.

      Elimina
  5. uau! Quina bona pinta! Es menja només amb la vista, Chus. I amb verdures fresques de l'hort, dius? Aquesta coca no té rival!!! ja m'ho crec, això que no va durar ni 10 minuts... he he he. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. De veritat, no exagero: menys de 10 minuts a taula. Va volar en un moment! Bon cap de setmana.

      Elimina
  6. Ohhh, mira que n´és de bona la coca de recapte! I aquesta fa una bona pinta...això d'aprofitar l'oli de les verdures per donar sabor a la massa és molt bona idea. Jo li afegeixo butifarra o tonyina perquè no em porto gaire bé amb les sardines. Un petonàs guapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb qualsevol farcit és bona, veritat? De vegades hi poso tonyina en escabetx feta a casa..... irresistible. Petons.

      Elimina
  7. Quina pinta té aquesta coca!!! Amb tantes verduretes y les anxoves. Tot un plaer!
    petons

    ResponElimina
  8. Un administrador del bloc ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Ohhhh quina pinta!!! Les coques de recapte són la meva debilitat... Un sopar perfecte per un vespre a la fresca!!
    Petons

    ResponElimina
  10. Sóc fan de les coques de recapte i aquesta està boníssima!! Petonets!

    ResponElimina
  11. Esta coca la verdad es que la vi en una revista de thermomix y me la guardé para hacerla, pero todavía no me he animado!! a ti te ha quedado estupenda, viendo las fotos me comería ahora mismo un trozo bien grande!! Se me cae la baba y encima con toda esa combinación de verduras no puede resultar más apetitosa! Besos :)

    ResponElimina
  12. Jo les compro fetes en un bon forn de pa, aquí són molt típiques. Le teva deu ser boníssima, amb anxovetes, i que estiuenca!

    ResponElimina
  13. Una coca molt de casa nostra, oi?? a mi m'agraden totes, i així amb les verdures ficades en cru són molt més gustoses! sens dubte entre aquesta coca i la dolça, un sopar espectacular!

    ResponElimina
  14. Uau Chus, quina bona pinta! Definitivament, me l'apunto per provar-la. Trobo que per un sopar ha de quedar la mar de bé. Gràcies per compartir-la!
    Petons!

    ResponElimina
  15. Hola Chus!!
    Una receta fantastica, tiene que estar delicioso.
    Un besito, guapa ;)

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.