dimarts, 15 d’abril del 2014

Braç de gitano de nata amb maduixes i melmelada





Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans










Els diumenges de Rams els carrers s'omplen de petits ben mudats amb la seva palma o palmó en una mà i agafats de l'altra pel pare o la mare o els padrins...... tots plegats a beneir les palmes. Si és un dia assolellat i càlid, com diumenge passat, la jornada és doblement agradable. Abans d'anar a dinar, una aturada en alguna terrassa per prendre un aperitiu - per cert, a Lleida torna l'Anem de tapes, una iniciativa amb la qual podem gaudir de tapes a un preu molt interessant-. I després, un bon dinar amb unes postres ben primaverals: aquest braç de gitano decorat amb motius florals i farcit amb nata, maduixes i melmelada. El primer dels dinars familiars d'aquesta setmana: encara queda Divendres Sant, Diumenge i Dilluns de Pasqua. Déu n'hi do.











Per 8 persones:


Pel bescuit:

4 ous a temperatura ambient

130 grams de sucre

Una cullerada de postres de sucre vainillat

130 grams de farina de rebosteria

Un pessic de sal

Dues fulles de transfers per decorar


Pel farcit:

300 grams de nata líquida per muntar (mínim 35% matèria grassa)

3 cullerades de sucre de llustre

125 grams de melmelada de maduixa (la nostra casolana)

10 maduixots nets i tallats a daus petits.












Preparem el bescuit (Thermomix):

Escalfem el forn a 180 graus

Preparem una safata per al forn de 30x40 cm, que cobrirem amb paper de forn o una làmina de silicona. Al damunt hi posarem els dos fulls de transfer amb la cara impresa cap amunt. Reservem.

Posem la papallona al vas i hi posem els ous, el sucre i el sucre vainillat. Programem 6 minuts, temperatura 37 graus, velocitat 4. En acabar, tornem a programar 6 minuts, velocitat 4, però sense temperatura. Es tracta d'aconseguir que la mescla munti i quedi ben esponjosa.

Afegim la farina amb la sal, tamisant-la i deixant-la caure al voltant de la papallona. Per evitar que ens abaixi la massa, aquesta operació la farem en tres cops, barrejant 3 segons a velocitat 3 cada cop.

Un cop incorporada tota la farina, traiem la papallona amb cura i acabem d'integrar suaument amb l'espàtula.

Aboquem la massa damunt de la safata amb els fulls de transfer, allisem la superfície amb cura i enfornem 10 minuts.

Traiem la planxa de bescuit del forn, desenganxem els fulls de transfer amb cura i, amb l'ajut d'un drap, l'enrotllem per la part més estreta, donant-li la forma de braç. Recordem que la superfície decorada ha de quedar a la part externa. Deixem refredar.

Mentrestant, muntem la nata i reservem a la nevera.

Preparem els maduixots a daus petits.

Quan el bescuit s'hagi refredat, el desenrotllem i l'untem amb una primera capa de melmelada de maduixes.

A continuació, hi escampem la nata muntada. Mirem de deixar uns dos dits sense farcir en un dels extrems, per evitar que sobreïxi en enrotllar-lo.

Damunt de la nata hi col·loquem els trossets de maduixes, pressionant una mica per integrar-los bé al farcit.

Enrotllem amb cura i posem en una safata per servir. Conservem refrigerat, cobert amb film transparent per evitar que es ressequi, fins el moment de consumir.

Si no tenim transfers, podem decorar la superfície del braç amb sucre de llustre i, si volem, el podem cremar una mica amb un bufador..







10 comentaris:

  1. Carai, quin braç de gitano més bonic! Això del transfer és molt xulo, d'on el treus? Quin diumenge més guapo que va fer, és veritat, un diumenge de rams amb sol és el millor que hi ha! Prenc nota de l'Anem de tapes, per si coincideix que ens deixem caure per Lleida. Petons i bona setmana santa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els transfers els vaig comprar a Plat Preu. També els pots comprar online, per exemple, a Maria
      Lunarillos. Per cert, l'anem de tapes és fins el 27 d'abril. Petons.

      Elimina
  2. Encara no m'he atrevit amb un braç de gitano! Hauré de posar "manos a la obra"..... Aquest és ideal per al temps que estem...maduixes, nata.....mmmmm.......
    Petons, Chus!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs és molt senzill I queda molt bo, el bescuit és molt suau I esponjós. Petons.

      Elimina
  3. Ara Chus, després de veure aquest teu braç de gitano, necessito tan si com no, i immediatament, "transfers"!!! Quina passada, no havia vist mai utilitzar-los sobre pa de pessic!!! És un braç de gitano esplèndid! Petons artistassa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En alguns llocs del bescuit el dibuix no va quedar totalment gravat, però l'efecte general queda força bonic, veritat? Petons.

      Elimina
  4. Quin braça més bonic i més bo!
    Jo recordo els dies de rams de quan erem petits. Teniem roba nova, el ram i després, com tu dius, a dinar en familia. Molts bons records :)
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, són records especials, de dies de festa en família i, com no podia faltar, asseguts al voltant d'una taula. Petons.

      Elimina
  5. Pero bueno; cuantas coses bones m'he perdut!!!; i es que amb la calor estic un xic aixafadeta, les meves operacions d'squena no hem permeten fer-ho tot i a vegades sento molta impotencia al no poguer visitar-vos com voldría, pero així es.
    PRECIÓS AQUEST BRAÇ colorit i dolç, et felicito; cada día et superas a una marxa tan rápida que ja mateix et veiem de jurat al MASTER CHEF, jaja i no ho dic de broma.
    UNA FORTA ABRAÇADA AMIGA MEVA :)))

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.