divendres, 10 de gener del 2014

Pa de pessic de clares



Els ous, si els saps batre, tres valen per quatre; i si no els bats bé, quatre no en fan tres








Aquest pa de pessic és tendre, delicat i esponjós. Una meravella per esmorzar o berenar. La recepta la va publicar la Marina, del Tapa't de tapes, que va llegir a Cuina per a llaminers, que també l'havia llegit a Samfaina d'Arts. La Marina parlava de fer una cadena de blocs amb aquesta recepta, i la veritat és que s'ho val. Jo hi he fet la meva aportació: he substituït la mantega per oli d'oliva suau, així el convertim en un pa de pessic força saludable, ja que només duu la clara dels ous i els greixos de l'oli d'oliva. A casa ja l'hem fet tres cops, de vegades amb ratlladura de llimó i altres amb ratlladura de taronja. Les dues versions són igualment saboroses. Un bàsic, jo diria que un fons d'armari.

És un bon recurs per aprofitar les clares d'ou que ens sobren d'altres preparacions. De totes maneres, si en volem fer i no sabem què fer-ne amb els rovells, podem comprar clares d'ou pasteuritzades i aprofitar les que sobrin per fer una truita amb clares, ideal per a persones amb colesterol elevat.







Per un motlle de 23 cm  de diàmetre:

6 clares d'ou (si són pasteuritzades, 200 mil·lílitres)
Un pessic de sal
250 grams de sucre
140 grams de farina de rebosteria
90 grams d'oli d'oliva suau
La ratlladura d'un llimó o la d'una taronja


























Escalfem el forn a 180 graus.

Comencem muntant les clares d'ou amb el pessic de sal. Quan estiguin gairebé muntades, hi afegim una cullerada de sucre i continuem muntant. Jo ho he fet amb la Kitchen Aid i les he muntat començant per la velocitat 2 i pujant progressivament a la velocitat 8 fins que han quedat ben muntades.

Sense deixar de batre, (amb la Kitchen Aid he baixat a velocitat 2 i he seguit així fins al final) anem afegint el sucre barrejat amb la ratlladura de llimó o taronja. Ho fem a poc a poc, cullerada a cullerada, per evitar que ens baixin les clares.

A continuació, hi anem incorporant la farina, prèviament tamisada, cullerada a cullerada. No hi afegim més farina fins que cada cullerada quedi ben incorporada a la mescla.

Finalment, hi anem incorporant l'oli a poc a poc, a fil, fins que aconseguim una massa homogènia.

Passem aquesta massa a un motlle i enfornem durant uns 25-30 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca. Sobretot, no obrim el forn fins passats 20 minuts, si no volem que se'ns abaixi el bescuit.

Traiem del forn i deixem reposar uns quinze minuts. Traiem amb cura l'anell del voltant i empolsinem amb sucre de llustre.

Ben tapat es conserva tendre tres dies. Més enllà no ho puc dir, a casa no ha durat més.





24 comentaris:

  1. Quina il·lusió! A veure si hi ha algú que s'anima a seguir la cadena, ara. Ja l'has fet tres cops? caram, caram, sí que has fet feina! La veritat és que jo no trigaré gaire, tampoc, perquè ja tinc al cap de fer-ne un altre però per farcir, i banyar amb xocolata fondant... pot ser un vici encara més gran, oi? Petons i gràcies per la menció.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apa, Marina, no ens estem de res, amb xocolata! Ja me l'imagino..... Mmmm! Petons.

      Elimina
  2. Una recepta genial...la pròxima vegada que tingui clares la faig i així faig una balda més en la cadena!!! El que passa és que a casa la truita de clares agrada molt, i a vegades no sóc a temps de dedicar les sobreres a les postres! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mí em passa igual, però si s'han acabat les clares me'n vaig al súper i en compto de pasteuritzades, i amb les sobreres en faig truita. És com un peix que es mossega la cua! Petons.

      Elimina
  3. Ohhh quin trocet de cel, esponjós i volatil com una boira!!!
    BONS DIES DE DESCANS MACA :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una bona comparació, la boira. Aquí n'estem tenint força aquests dies. Petons,

      Elimina
  4. Quan tens clares sobreres és molt bo!!! Al nototsonpostres també el fem, si no aquest un de semblant.
    PTNTS
    DOLÇA

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un bàsic, oi Glòria? I es tan suau i esponjós! Petonets.

      Elimina
  5. Mmmm m'encanta el pa de pessic que has fet! Saps que mai n'he fet i moltes vegades m'he arrepentit perque he llançat les clares i les podria haver aprofitat! M'encanta l'aspecte que té i em sembla una recepta bonissima perque moltes vegades necessitem nomès les yemes i és una llàstima! Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aprofita les clares , Laura, mira quin pa de pessic tan bo surt. Bon cap de setmana, guapa.

      Elimina
  6. Molt bo! I quina bona idea, tantes vegades que no sabem què fer amb les clares....segur, segur que el provaré de fer ben aviat!

    Àngels

    cuinaigaudeix.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tan bo que no espero a tenir clares sobreres, sinó que les vaig a comprar per poder-lo fer. Petons.

      Elimina
  7. Doncs....jo no l'he fet mai!!!! Me'l guardo per la propera vegada que tingui clares!!!!Es veu molt esponjós!!!!
    Petons,Chus!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho és, i força saludable, només amb els greixos de l'oli d'oliva. Petons.

      Elimina
  8. És un pastís molt suau i molt bo. Jo en faig un de molt semblant, però en lloc de ratlladura de taronja o llimona hi poso una mica de sucre avainillat i també queda boníssim...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que està deliciós, amb l'aroma de la vainilla. Són bescuits que són molt saborosos i tendres. Petons.

      Elimina
  9. Quan vaig veure'l al Tapa't de tapes ja em va fer goig, i ara tornem-hi!! i és que fa una pinta tremenda i es veu súper esponjós i de gust delicat. Crec que m'animaré a seguir aquesta cadena!! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És boníssim, Eva, prova'l I veuràs quins esmorzars més suaus I deliciosos. Petons.

      Elimina
  10. Caram!!Aquest pa de pessic només amb clares d'ou l'hauré de provar de fer,a veure que em surt, aquest fa molt bona pinta!!El dia que el faigi si em surt bé,seguiré la cadena .....
    Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que et surt boníssim, Pilar, vinga, a seguir la cadena! Petons.

      Elimina
  11. Chus, me encanta cómo te ha quedado esta torta tan esponjosa y aireada. Suave, sabrosa y muy tentadora. ¡Toda una delicia! Una receta para preparar en cualquier momento, garantizándose éxito y resultados sobresalientes.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es muy rápida de preparar, un desayuno o merienda muy sabroso. Saludos.

      Elimina
  12. vaig a fer el pa de pessic amb les clares de la crema de sant Josep ja dire com ha quedat espero que igual que a vosaltres. bona sort


    ResponElimina
  13. Hola Chus i Sandra. Avui hem fet el pa de pessic, ha quedat boníssim. Amb el vostre permís publicarem la vostra recepta al nostre bloc. www.kilometre0.cat Gràcies per la recepta !

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.