dimecres, 1 de gener del 2014

Canapès variats



Per Ninou s'allarga el dia, però no s'allarga el sou









Mai millor dit, en els temps que vivim. Misèries apart, així vam acomiadar l'any ahir a la nit, amb una safata de canapès variats com entrants. Sempre he associat aquest petit mos amb la nit de Cap d'Any: quan érem petites, la meva mare arribava al vespre de la botiga i es posava a preparar canapès per al sopar. I quan duia la safata a la taula, ens quedàvem bocabadades mirant aquelles petites meravelles plenes de colors, i estudiant quin ens menjaríem primer i quin el seguiria. I mentre sopàvem, sentíem l'Especial Fin de Año que anava fent, tot sol, a la tele de la saleta. No hi havia res més per triar, la veritat. 
Des d'aquest raconet de Lleida us desitgem un bon 2014, un any molt especial per als catalans. Que tots els nostres desitjos es puguin acomplir, d'una manera o altra.


Aquestes són les varietats de canapès que vam menjar ahir:

Salmó amb salsa tàrtara i ou filat

Ous de mújol amb llimó

Crema d'anxoves amb enciam i codonyat

Crema de tonyina amb pebrot

Tapenada amb bacallà esqueixat

Surimi i ou

Foie amb peres caramel·litzades i melmelada de figues




Salmó amb ou filat, surimi i ou, ous de mújol amb llimó i crema d'anxoves amb enciam i codonyat





I així els hem preparat:

Per totes les varietats, untem amb la crema corresponent dues llesques de pa de motlle, en posem una al damunt de l'altra i tallem de manera que ens quedin 4 quadres. Després acabem de decorar.

És una preparació laboriosa però no complicada. Per anar més de pressa, es poden fer amb antelació les cremes que serviran de base per als canapès, guardant-les bé en recipients hermètics. També cal fer abans les peres caramel·litzades. I també necessitarem 4 ous durs, que ja hauran d'estar freds quan ens posem a fer els canapès. Jo vaig fer tot això ahir al matí i vaig muntar els canapès per la tarda. No els hem de fer massa aviat, si no correm el risc que quedin secs. Els podem mantenir a la nevera cobrint-los bé amb un drap humit, vigilant que no toqui la superfície dels canapès.

Amb les quantitats que us donem vam fer 12 canapès de cada varietat. Va sobrar una mica de crema d'anxoves, de tonyina i tapenada. Aprofiteu-les per esmorzar o berenar damunt d'una torrada de pa. Són delicioses.

Salmó amb salsa tàrtara

Preparem una salsa tàrtara ràpida triturant una cullerada de cogombrets en vinagre i una cullerada de tàperes. Triturem també un ou dur i ho posem tot en un bol. Hi afegim 3 cullerades de maionesa i mitja cullerada de cafè de mostassa a l'antiga (m'agrada el toc de la mostassa).

Untem amb aquesta salsa les dues capes de pa. Al damunt hi posem un tall de salmó fumat que cobreixi bé el pa, retallem el que sobresurti  i tallem els 4 canapès. Acabem amb ou filat.

Ous de mújol

Untem els dos pisos de pa amb mantega, en un dels extrems hi posem un tros de rodanxa de llimó i acabem de farcir amb una culleradeta d'ous de mújol.





Crema d'anxoves amb enciam i codonyat i ous de mújol amb llimó


Crema d'anxoves amb enciam i codonyat

Per la crema:

200 grams de formatge per untar tipus Philadelphia
Una llauna petita d'anxoves en oli d'oliva

Triturem les anxoves amb el formatge fins obtenir una crema homogènia.

Suquem les dues capes de pa amb aquesta crema. Decorem amb una mica d'enciam tallat en juliana i un dauet de codonyat.

Crema de tonyina amb pebrot

Per la crema:

200 grams de formatge per untar tipus Philadelphia
Una llauna petita de tonyina en oli d'oliva, ben escorreguda.

Triturem la tonyina amb el formatge fins obtenir una crema homogènia.

Untem les dues capes de pa amb aquesta crema. Decorem amb pebrot escalivat o del piquillo.

Tapenada o olivada amb bacallà esqueixat:

Untem els dos pisos de pa amb la crema (demà publicaré la recepta de la tapenada, que és deliciosa). Al damunt hi posem una mica de bacallà esqueixat i una rodanxa de tomata cherry. Acabem amb un polsim de pebre negre mòlt.

Surimi i ou

Aquesta idea la vaig treure del bloc de la Vivi, La Cocina de Vifran, i és una de les varietats que van tenir més èxit.

Piquem ben petit 6 pals de surimi. Reservem 3 cullerades per la decoració final. Piquem també un ou dur i posem en un bol juntament amb la resta del surimi. Afegim 4 cullerades de maionesa i barregem bé.

Untem les dues llesques de pa amb aquesta barreja. Acabem decorant amb una rodanxa d'ou dur i una mica de surimi al voltant.




Tapenada amb bacallà esqueixat, crema de tonyina amb pebrot i bloc de foie amb peres i melmelada de figues



Foie amb peres caramel·litzades i melmelada de figues:

Prèviament hem de caramel·litzar les peres. Pelem i  tallem a daus petits una pera flor d'hivern. Ruixem amb unes gotes de llimó per evitar l'oxidació. Fem un caramel amb 3 cullerades de sucre. Quan estigui ben daurat, hi afegim una cullerada de postres de mantega i esperem que es desfaci. Hi aboquem els daus de pera i 3 cullerades d'aigua. Deixem coure, sacsant la paella de tant en tant, fins que no quedi líquid. Pasem a un recipient pla i deixem refredar. Reservem.

Untem les dues llesques de pa amb bloc de foie d'ànec. Al damunt hi posem uns daus de pera. Acabem amb una mica de melmelada de figues.








15 comentaris:

  1. Començaria i no acabaria...en comptes de triar, me'n cruspiria uns quants de cada...et van quedar genials!!!! Petons i Bon Any!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo en vaig tastar un de cada i vaig quedar ben tipa. Eren molt bons acompanyats amb cava. Bon any.

      Elimina
  2. Apa, apa, com vareu disfrutar eh!!!
    Ohhh que bons;jo començaria per el de codonyat i anxoves i mica a mica com aquell qui no fa res, aniría buidant la bandeja, i llavors dirís....No si nomes n'hi menjat tres, jajaaaaa.
    PETONETS XATA I BON ANY!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un dia és un dia, Conxita. L'endemà, verdura bullida i ja està. Petons.

      Elimina
  3. Uauuu quina safata!! quin goig!! i quin munt d'idees que m'has donat!! ;-). Com no, els canapès m'encanten, i si t'ho deixes tot preparat amb antelació per montar-ho al moment, et queda un entrant de luxe! Des d'un altre raconet de Lleida també et desitjo un feliç 2014!! un petó!!

    ResponElimina
  4. Són laboriosos però queden força ben presentats i a tothom els agraden per un dia de festa. Bon any, Eva.

    ResponElimina
  5. A mi també m'encanten els canapès per als dies festius! Bon any!! Petonets!

    ResponElimina
  6. Feliz año nuevo guapa!!!

    Madre mia!! Vaya surtido!!! Me encantan, parecen muy sencillos pero quedan genial y vistosos!

    besazos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Son sencillos de hacer, pero entretenidos, se tarda más en hacerlos que en comerlos! Besos.

      Elimina
  7. Quina bona pinta que tenen TOTS!!!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Quin canapès més bons, aquests mels quedo a la meva cuina per quant tingui un esdeveniment.
    Petonets.

    ResponElimina
  9. Son Súper macos, semblen de catering i tot, i mira que et deixaríes de diners en un encàrreg. L'únic que cal tenir es temps i paciència, desprès et sents orgullosísim amb les reaccions de la gent!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.