dijous, 13 de juny del 2013

Filet de porc amb salsa de te i cireres

Les cireres, d'una a una pel maig i, pel juny, a grapats









Aquesta recepta té història: la vaig trobar en una edició francesa de la revista Marie Claire ja fa més de 20 anys. Ja llavors va ser un èxit en un parell de sopars amb amics. Després, la revista, amb la recepta, es va perdre i vaig oblidar-me'n totalment. Fins l'altre dia, quan vam passar per davant de la fruiteria i vam veure unes cireres grans, roges i lluents. Com les podríem cuinar? I em va venir la recepta del filet de porc a la memòria. No recordo exactament com era, però sí recordo que hi havia ceba i, com no, el filet, les cireres i el te. Les cireres les hem cuinat en dues textures: en sofregit, substituint la tomata, i senceres a la salsa. Només n'hi havia dues per cap, però són tan saboroses que recomanem posar-ne almenys 3. Un plat deliciós i sorprenent.

Amb aquesta recepta participo al Reto de Junio de Cocineros del Mundo a Google+ a l'apartat Salado





Per 6 persones necessitarem:

2 peces de filet de porc (uns 900 grams en total)
200 grams de cebes
100 grams de porro
Una cullerada de farina
70 grams de cireres sense pinyol, més 3 cireres senceres per persona
Una tassa i mitja de te (el nostre un English Breakfast)
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre mòlt








Comencem preparant dues tasses de té. Deixem infusionar el temps necessari i reservem.

En una cassola amb oli, marquem les dues peces  de filet, salpebrades, per tots els costats, sense deixar que  es coguin. Retirem i reservem.

Al mateix oli hi sofregim la ceba i el porro ben picats. Deixem fins que estiguin ben tendres.

Mentrestant, traiem el pinyol de les cireres (n'han de quedar uns 70 grams) i les triturem. 

Quan tinguem la ceba i el porro a punt, hi afegim la cullerada de farina i remenem bé fins que quedi daurada. Llavors hi incorporem les cireres triturades, salem i deixem sofregir uns quatre o cinc minuts, sense deixar de remenar, i fins que veiem que el sofregit va canviant de color.

Aboquem la tassa de te, remenem per integrar-la bé a la salsa i hi afegim l'altra mitja tassa, tornant a remenar. Deixem arrencar el bull.

En arrencar el bull, hi posem les dues peces de filet, tapem i abaixem una mica el foc. Comprovem el punt de sal i, si cal, rectifiquem. Deixem coure uns minuts, depenent del punt de cocció en què  ens agradi la carn. Nosaltres l'hem deixat uns 10 minuts, perquè no ens agrada sagnant.

Per cert, les cireres de la fotografia són del nostres cirerers. Són petites i un punt àcides, sense cap tractament. Les hem de collir tan bon punt trenquen el color perquè, si no, els moixons fan festa major i no ens les deixen tastar. Per fer el plat hem comprat unes cireres d'una varietat més dolça i més grosses.






6 comentaris:

  1. Aquesta recepta és de nivell!!! m'encanta el barrejar aliments dolços amb salats, sempre queda un plat d'allò més saborós!

    ResponElimina
  2. òndia, Chus! Això sí que és una bona combinació!! El que més m'ha sorprès és això de la salsa de te... no n'havia sentit parlar mai i certament, fa una pinta exquisida. Petons i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  3. És curiós el fet de fer la salsa amb te, oi? I el resultat és molt saborós

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.