dilluns, 22 d’abril del 2013

Pastís estrella de xocolata

Felicitats, Pavel


Avui és l'aniversari del Pavel. Quinze anys! Hem preparat un pastís de xocolata deliciós. Fa temps en vaig dur un als companys de l'institut i els va agradar tant que el van batejar com "pastís estrella", o l'estrella dels pastissos. La veritat és que és molt bo, tot i que és una bomba de calories i només es pot menjar de  tant en tant. Però l'ocasió s'hi val. Quinze anys no es fan cada dia! Demà penjarem més fotos, però ara no encara, que la festa la farem per la tarda i fins llavors, que ningú n'agafi cap tall, que primer cal bufar les espelmes!


Per un pastís de 24 cm de diàmetre necessitarem.

250 grams de xocolata negra per fondre 
250 grams de mantega a temperatura ambient
250 grams de sucre
6 cullerades de llet
160 grams de farina
6 ous
1 sobre de llevat químic
mantega per untar el motlle

Per al farcit:

Un pot de melmelada (250 grams). En aquest cas, és de gerds per demanda expressa del Pavel

Per la cobertura:

250 grams de xocolata negra per fondre
120 grams de xocolata blanca per fondre per la decoració
Encenalls de xocolata blanca
Altres tipus de decoració al gust









Escalfem el forn a 180 graus

Posem la papallona al vas de la Thermomix, hi posem els ous i el sucre i programem 6 minuts, 37 graus, velocitat 4. A l'acabar, tornem a programar el mateix temps i velocitat però sense temperatura.

Mentrestant, fonem la xocolata al microones en intervals de 30 segons fins que veiem que ha fos més o menys la meitat. Remenem i anem fonent la resta de la xocolata. Afegim la mantega i anem remenant fins que la mescla esdevingui uniforme. Si cal, posem 10 o 20 segons al microones.

Quant tinguem la crema dels ous i la llet llesta, hi afegim la llet, la xocolata desfeta i la farina tamisada i barrejada amb el llevat.

Untem amb mantega un motlle de 24 cm de diàmetre. Hi aboquem la massa del pastís i posem al forn durant uns 40 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Traiem el bescuit del forn. Als cinc minuts li traiem l'anell del motlle i 10 minuts més tard traiem la base del motlle i el deixem refredar en una reixeta. Compte al manipular-lo, és un bescuit molt lleuger i fàcil de  trencar-se. Deixem refredar totalment. Si és possible, muntem el pastís l'endemà, perquè el bescuit estarà més assentat.

Per manipular el bescuit, retallo una safata de cartró (de les que es venen amb les blondes) amb la mateixa mida del pastís i hi poso el pastís al damunt. Així és més fàcil agafar-lo.

Tallem el bescuit en dues meitats  transversalment i farcim la part inferior amb la melmelada. Tornem a cobrir amb l'altra meitat.

Per cobrir el pastís, fonem la xocolata al microones i la anem abocant pel damunt del pastís, ajudant-nos amb una espàtula per allisar la superfície i cobrir els laterals.

Per fer les lletres i els números, fonem xocolata blanca al microones i la posem en una mànega amb boca fina  (nosaltres hem utilitzat un llapis per decoració de la marca Tescoma). Fem les paraules, números o decoració que vulguem damunt de paper d'alumini. Deixem refredar i, quan la xocolata comenci a estar sòlida, la posem uns minuts a la nevera.

Abans que se solidifiqui la cobertura del pastís, traiem la decoració de xocolata blanca de la nevera i l'anem posant al pastís. Deixem que la cobertura se solidifiqui i, finalment, guardem en un lloc fresc o, si fa calor, a la nevera.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.