divendres, 29 de març del 2013

Cassola de Divendres Sant

Tu, que t'has menjat la truita sense pa



Així diu la lletra de la Marxa dels Armats de Lleida. Aquest és el plat que sempre mengem per Divendres Sant. Primer el feia la nostra padrina, després la mare, i ara nosaltres. Laboriós, perquè cal fregir tots els ingredients per separat per després coure'ls junts en una salsa amb força ceba sofregida. I un ingredient molt especial, la truita amb trampa. Com és un plat consistent, de primer només una amanida o una crema lleugera de verdures. I fruita de postres. Per pair bé, una pel·lícula de romans. I al vespre, a la processó, a veure els passos i els Armats. 







Per sis persones necessitarem:

Oli d'oliva
3 patates mitjanes tallades a rodanxes de mig centímetre
6 carxofes
6 talls grans de bacallà dessalat o 12 de mitjans (llom o morro)
6 ous durs

Per la truita amb trampa:

Un manat d'alls tendres
Unes fulles de julivert
Una cullerada de farina
Un raig de llet
Un raig d'aigua
2 ous

Pel sofregit:

500 grams de ceba picada
Pebre roig dolç
600 ml d'aigua, o més si en necessita.

Per la picada:

2 o 3  grans d'all
Unes fulles de julivert
Un sarpat d'ametlles torrades i pelades









Comencem enfarinant i fregint per separat el bacallà, les patates i les carxofes. Reservem deixant-ho damunt de paper de cuina perquè absorbeixi  el greix sobrant.

Fem la truita amb trampa: 
Desfem la farina en l'aigua i la llet. Incorporem els ous i batem bé la mescla. Piquem els alls tendres i el julivert i els afegim. Quallem la truita en una paella amb unes gotes d'oli.

Fem un sofregit amb la ceba picada, deixem que quedi ben caramel·litzada. Retirem la cassola del foc i hi afegim el pebre roig, remenem bé i hi posem l'aigua. Deixem que arrenqui el bull.

Llavors posem a la cassola per capes les patates, les carxofes, la truita, el bacallà i els ous durs. La salsa ha de gairebé cobrir el bacallà. Si cal, afegim més aigua.

Deixem coure a foc lent uns 10 minuts i llavors hi posem una picada amb all, julivert i ametlles torrades. Deixem 5 minuts més i apaguem el foc. 

És bo deixar reposar la cassola abans de servir, així agafa tots els gustos dels ingredients. Nosaltres la fem aviat al matí i al moment de dinar l'escalfem cinc minuts al foc.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.